Thuiskopiegeld voor animatoren en VFX-pro’s

Thuiskopie

De belangrijkste stap die DAMD heeft gezet is richting Pictoright, de auteursrechtenorganisatie voor beeldmakers. Met een goed onderbouwde brief hebben we samen met Pictoright en een bestuurslid van Beeldmakers (Rob Huisman) bij stichting Thuiskopie de claim neergelegd dat animatoren en VFX-professionals mee moeten delen bij de verdeling van het geld van Thuiskopie (incasso in totaal € 30 miljoen per jaar). Thuiskopie heeft 7 februari 2021 besloten dat het met een procedurevoorstel komt dat zal moeten leiden tot een eerlijk bedrag voor animatoren en VFX-professionals! Een belangrijke doorbraak! Nu is het zaak om ervoor te zorgen dat het bedrag ook echt substantieel wordt en geen fooi.

Kabelgeld

Een andere belangrijke geldstroom voor audiovisuele makers is het Kabelgeld (incasso rond de € 70 miljoen per jaar). DAMD heeft Pictoright aangespoord om in overleg te gaan om gezamenlijk te zorgen dat animatoren en VFX-pro’s ook daar eerlijk gaan meedelen.

Tip!

Zorg dat je als beeldmaker bent ingeschreven bij Pictoright om straks recht te hebben op een deel van het geld. Via deze link kun je het inschrijfformulier downloaden.
NB: Vink in iedere geval “overig, …” aan. En noteer daar animator en/of VFX-artist.

Dit vind je misschien ook leuk...