Auteursrecht voor Compositor en VFX Artist?

Auteursrecht, we weten allemaal wel wat het ongeveer inhoud. Degene die auteursrecht heeft, verdient soms een klein zakcentje mee. Maar het kan soms tot grote vergoedingen leiden. Wat je waarschijnlijk al wel ontdekt hebt, jij bent diegene in beide gevallen meestal niet.

Daar kan verandering in komen.
DAMD is hard op weg om professionals die een visuele bijdrage aan filmwerken leveren eerlijk te laten meedelen. Ook voor de VFX Artist en Compositor. Maar ze hebben wel jouw hulp bij nodig.

Jij kan nu een jurist uitleggen of jouw werk een auteursrecht verdient of niet.

Hoe leg jij dan aan hem uit wat je precies doet om auteursrecht te verdienen of niet? Denk hierbij ook of een Compositor of een VFX artist in zijn/haar bijdrage aan een audiovisueel werk “vrije en creatieve keuzes kan maken en daarmee een persoonlijke noot kan toevoegen”.

Mail je antwoord naar: caspardekiefte@kunstenbond.nl

Mooi verhaal, maar hoe wordt die vergoeding dan betaald?
Van onder andere thuiskopieheffing opbrengsten. Elk digitaal apparaat dat je de laatste tijd hebt aangeschaft heeft deze heffing bovenop de fabriekswaarde. Deze heffing werd in het leven geroepen om zo privé kopiëren door consumenten (voor studie of eigen gebruik) mogelijk te maken en de auteursrechthebbenden daarvoor te compenseren. Dit geld wordt onder andere door Pictoright verdeeld. Daarna gaat DAMD achter de kabelvergoedingen aan. En er is nu een Europese richtlijn die rechthebbenden nu ook het recht geeft op een redelijke vergoeding voor werken die via de YouTube’s van deze wereld worden gestreamd.

Dit vind je misschien ook leuk...