Categorieën
Nieuws

Storyboarding en editing voor animatie

Nederlands Film Festival, Cinekid en Klik organiseren drieluik storyboarding en editing voor animatiefilmmakers. 

Storyboarding in the Picture

De Vereniging Nederlandse Animatie Producenten VNAP gaat in september en oktober 2016, in samenwerking met drie festivals; Nederlands Film Festival, Cinekid Festival, KLIK! Animation Festival en de beroepsverenigingen NCE Nederlandse vereniging voor Cinema Editors en Netwerk Scenarioschrijvers  aandacht besteden aan een van de onderdelen van het maakproces bij animatieproducties, namelijk het storyboarden. Storyboarden is misschien wel het belangrijkste onderdeel van het opzetten, ontwikkelen en uitwerken van het verhaal en de karakters. Juist omdat de wereld van een animatiefilm voortkomt uit de fantasie is het belangrijk om bij het opzetten van het verhaal het tekstuele en het visuele tegelijkertijd te ontwikkelen, want er kan niet gerefereerd  worden aan een bestaande realiteit.

Maar niet alleen bij animatiefilm, ook bij live-action worden storyboarders ingezet en dat gebeurt steeds vaker. Zeker met de previsualisatie is het storyboarden van belang.

Het realiseren van een animatiefilm is in het algemeen kostbaarder dan een live-action film. Daarom wordt bij de preproductie de hele film al vastgelegd, zodat naderhand geen kostbare minuten animatie uitgeknipt moeten worden en in de prullenbak verdwijnen. Dat is weggegooid geld, dus tijdens het storyboarden moet er intensief samengewerkt worden met editors en schrijvers. En dat proces gaat ook door tijdens de realisering. Bij het hele maakproces blijven schrijvers, editors en storyboarders betrokken, zeker bij 3D animatie die op 2D is gestoryboard. De wisselwerking tussen storyboarders, schrijvers en editors staat binnen de twee seminars centraal.

Seminar storyboarden en montage maandag 26 september 12.30 uur Blauwe Zaal Schouwburg

Tijdens het Nederlands Film festival  wordt een seminar over storyboarding & editing gegeven. Senior storyboarder Ashley Boddy (o.a. Shaun the Sheep) zal vooral vanuit zijn visie en ervaring als storyboarder ingaan op de relatie tussen storyboarden en editing, terwijl Sim Evan-Jones (o.a. Shrek 1 en 2 en Shaun the Sheep) ingaant op de rol van de editor bij storyboarding en op de verschillen tussen animatie en live-action. Vervolgens zullen ze onder leiding van Job ter Burg, een van Nederlands bekendste editors, discussiëren over hun samenwerking. Michael Dudok de Wit , speciale gast van het Festival, zal ingaan op het storyboarden van zijn lange animatiefilm La Tortue Rouge en zijn samenwerking met een scenarioschrijver en editor. Er is ruimte voor vragen uit het publiek. Bij dit seminar werkt de VNAP samen met de NCE, Nederlandse Verenging van Cinema Editors en het Nederlands Film Festival.

Kaarten (a 15 euro) zijn hier te bestellen.

Seminar storyboarden en scenarioschrijven (animatie voor kinderen) vrijdag 21 oktober

Bij het Cinekid festival komt storyboarden en scenarioschrijven voor kinderfilms aan bod met Jean-Christoph Roger (o.a. Ernest et Célestine) en Vincent Bal (o.a. Kika en Bob). Inleider en moderator bij dit seminar is Dr. Paul Wells bekend van onder andere zijn boek Scriptwriting for Animation. (meer informatie volgt tzt op de website van Cinekid en de nieuwspagina van DAMD)

Workshop storyboarden maandag 24 oktober tot en met woensdag 26 oktober

Vlak voor het KLIK! festival wordt een workshop/training storyboarden gegeven door Piet Kroon. Voor deze workshop is kennis van en ervaring met storyboarden vereist. (meer informatie volgt tzt op de website van Klik en de nieuwspaginavan DAMD)

De seminars en workshop zijn bedoeld voor professionals en studenten zowel uit de animatie als live-action of documentaire film.

Het geheel wordt ondersteund door het Nederlands Filmfonds