Categorieën
Nieuws

Nieuw EU-onderzoek naar vergoedingen van makers en uitvoerend kunstenaars

[vc_row bg_type=”bg_color” css=”.vc_custom_1445866828225{margin-bottom: 30px !important;padding-top: 30px !important;padding-right: 20px !important;padding-bottom: 30px !important;padding-left: 20px !important;}” bg_color_value=”rgba(255,255,255,0.9)”][vc_column][vc_column_text]logo_met_ivir

Een zeer nuttig en interessant onderzoek naar de vergoedingen van makers en uitvoerend kunstenaars in de EU. Het is geen gemakkelijke kost, maar wel een absolute must-read voor iedereen die meer wil weten over de krachten in de markt en de complexiteit die maakt dat makers zo moeilijk hun positie versterken. Deze kennis is noodzakelijk om te weten te komen waar het scheef zit en waar we ons dus als vereniging op moeten focussen om die positie te verbeteren!

Drie van de aanbevelingen aan de EU-politiek willen wij jullie hierbij alvast niet onthouden:

#1: zorg voor een (verplichte) specificatie van elke individuele vergoeding voor elke individuele exploitatievorm

#2: creëer een gunstiger klimaat om de rol van vakbonden/beroepsverenigingen te ondersteunen

#3: Verder is duidelijk dat de onderzoekers het mededingingsrecht en dus het verbod op gezamenlijke tariefafspraken van (kleine) zelfstandigen met andere (grote) ondernemingen een groot probleem vinden, omdat het de onderhandelingspositie van zelfstandigen ernstig beknot: “onderzoek waar het publieke belang de grenslijn vormt tussen het mededingingsrecht en de noodzakelijke bescherming van zzp’ers”.

Lees hier het hele onderzoek[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]