Zelfvoorzienend

De mogelijkheden om zelf je AOV te regelen

Een alternatief voor een kortetermijnoplossing in de eerste twee jaar, is een collectieve oplossing. Voor veel zelfstandigen lijkt dit een aantrekkelijke vorm van verzekeren, vanwege de relatief lage kosten in vergelijking met reguliere arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Deze vorm van verzekeren kan in de eerste twee jaar van het verzuim een oplossing zijn, maar bij arbeidsongeschiktheid voor langere termijn niet.  

Deelname broodfonds of vergelijkbaar fonds

Het ‘broodfonds’ is een door en voor ondernemers ontwikkelde collectieve voorziening voor arbeidsongeschiktheid. Het heet ook wel een ‘schenkkring’. De bekendste is Het Broodfonds, dat begeleiding biedt bij het oprichten van individuele groepen. Deze groepen bestaan uit minimaal twintig tot maximaal vijftig ondernemers die elkaar kennen, vertrouwen en steunen bij ziekte.

Hiervoor wordt elke maand een vast bedrag opzijgezet dat bij het inkomen past. Wie een hogere schenking wil, legt ook meer in. Wie langdurig ziek is, ontvangt schenkingen om van te leven. De maximumduur is twee jaar. In de meeste gevallen zijn ondernemers binnen deze tijd alweer aan het werk. De eerste maand is het eigen risico.

Alternatieve ‘broodfondsen’

Niet elke ondernemer heeft de mogelijkheid om meteen in een netwerk te komen met twintig andere ondernemers. Daarom zijn er ook alternatieve broodfondsen. Een partij als CommonEasy geeft de mogelijkheid zelf de dekkingsgraad vast te stellen. Bijvoorbeeld na hoeveel dagen verzuim en tot hoe lang je een uitkering wilt krijgen. De prijs die je betaalt hangt af van de dekking die je gekozen hebt. Bij SmartFund, een stichting zonder winstoogmerk, bepalen deelnemers zelf de condities. Zoals de hoogte van de donatie, het risicoprofiel, de wachttijden, het aantal deelnemers en de juridische organisatievorm.

Lees hier meer over: