Categorieën
Nieuws

Hoe schrijf je fictie?

7 Tips van Nobelprijswinnaar William Faulkner

“Een jonge schrijver zal wel gek zijn om een theorie te volgen” zei de Nobelprijs-winnende schrijver William Faulkner in 1958 in een interview met Paris Review. “Leer van je eigen fouten. Mensen leren alleen door het maken van fouten. Een goed kunstenaar vind niemand goed genoeg om hem advies te geven.”

Desalniettemin gaf William Faulkner in 1957-1958 gedurende zijn writers-in-residence periode aan de Universiteit van Virgina wel degelijk veel goede adviezen aan jonge schrijvers. Adviezen die evengoed nuttig zijn bij het schrijven van scenario’s (van animatiefilms).

1: Neem wat je nodig hebt van andere schrijvers.

William Faulkner

Faulkner had er geen moeite mee om van andere schrijvers te lenen toen hij een methode of techniek zag die nuttig was. In een schrijfles van 25 februari 1957 zegt hij:

Ik denk dat de schrijver, zoals ik al eerder zei, volkomen amoreel is. Hij neemt alles wat hij nodig heeft, waar hij ook maar nodig heeft, en hij doet dat openlijk en eerlijk, omdat hij zelf hoopt dat wat hij doet goed genoeg zal zijn, zodat de mensen na hem het van hem zullen nemen, en ze zijn welkom om van hem te nemen, zoals hij voelt dat hij welkom zou zijn bij de beste van zijn voorgangers om te nemen wat ze hadden gedaan.