Categorieën
Nieuws

Animation Studio’s in USA hielden salarissen laag met onderlinge afspraken

[vc_row bg_type=”bg_color” css=”.vc_custom_1445870835923{margin-bottom: 30px !important;padding-top: 30px !important;padding-right: 20px !important;padding-bottom: 30px !important;padding-left: 20px !important;}” bg_color_value=”rgba(255,255,255,0.9)”][vc_column][vc_column_text]Eigenlijk het spiegelbeeld van het bericht hiervoor over de NMa-zaak van FNV KIEM.

In Amerika is er een doorlopende strijd gaande tussen animatoren Robert A. Knitsch, Jr. Georgia Cano, and David Wentworth tegen bijna alle grote animatie studio’s (waaronder Disney Animation, Pixar, Blue Sky Studios, DreamWorks, Sony Pictures Animation, Sony Pictures Imageworks Inc., and Lucasfilm Ltd.). De federale rechter verwierp het verzoek van de studio’s om de zaak af te sluiten.

In het kort: vanaf midden Jaren tachtig toen de markt voor computer animatie zo ongeveer explodeerde hebben de studio’s er met gezamenlijke afspraken (‘gentleman’s agreement’) voor gezorgd dat de salarissen van animatoren laag bleven. Omdat zij spraken af dat ze niet onder elkaars animatoren zouden werven. De animatoren claimen het verschil in salaris dat zij gedurende de hele periode hebben gehad en het salaris dat ze hadden kunnen verdienen in een vrije markt. Dus zonder de studio-afspraken.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]